fbpx

4 manieren hoe jij als gastouder minder bang hoeft te zijn.

Zo zit je nog lekker met je opvangkindjes gezellig aan tafel en zo is het ineens stil. Misschien heb je met ouders al gesprekken gehad over wel of niet mogen opvangen. Dat is soms best lastig. Het zijn spannende tijden. 

Angst

In tijd en van onzekerheid is het normaal dat je bang bent. Angst betekent willen vasthouden. Snel uren schrijven en doorsturen naar de ouder, hard communiceren over de richtlijnen van de overheid en misschien zelfs geen opvang durven bieden.

Tip 1: Stap af van kijken naar de regeltjes en ga op je gevoel af. Denk vanuit liefde. Heb begrip voor de situatie van de ouder. Ook zij voelen angst. Angst voor financiën, bang dat ze hun spanning doorgeven aan hun kind, angst voor hun eigen gezondheid. Blijf in gesprek en spreek je eigen angst uit. 

 

Onzekerheid

Dat hebben we nu allemaal. Maakt niet uit welke baan je hebt. Ben je een arts die vecht voor het leven van een patiënt of ben je iemand in loondienst die nu mails moet beantwoorden met rennende kinderen om zich heen. Of ben je gastouder, zoals jij. De overheid heeft een mooi gebaar gedaan om jouw beroep toekomst te geven. Toch merk je onzekerheid bij jezelf. Zal de ouder wel betalen? Gaan ze niet opzeggen? Wat nou als dit heel lang gaat duren? Zo veel vragen en zo weinig antwoorden.

Tip 2: Richt je op waar je invloed op hebt. En laat het andere los. Je hebt invloed op de relatie met jouw kindjes en ouders. Is die goed, dan heeft een ouder reden om bij je terug te komen. Videobellen, stuur een appje, neem een video op waarin je een tip geeft om te knutselen. Wat dan ook, doe iets en ga niet doemdenken.

Schuld. 

Je voelt je misschien schuldig omdat ouders jou betalen terwijl ze geen opvang hebben gehad. Jij hebt daar niks aan en jouw schuldgevoel helpt een ouder ook niet. 

Tip 3: Denk hieraan als je je schuldig voelt over de uren laten betalen. Het helpt de sportschool waarbij je ingeschreven staat, want doordat de ouder jou betaald, kan jij de sportschool betalen ondanks dat je daar ook geen gebruik van maakt. Het helpt ook je telefoonprovider en dus je opvangkindje. Want jij betaalt je mobiele abonnement waardoor je met je opvangkindje kan bellen. Je betaalt jouw hypotheek waardoor jouw opvangkindje straks als alle ellende voorbij is, en dat moment komt, weer lekker in jouw huis opgevangen kan worden. Kortom, jij houdt met jouw inkomsten heel veel anderen overeind. Besef goed hoe afhankelijk we zijn van elkaar en voel je niet schuldig.

Liefde

In jouw opvang is het nu waarschijnlijk stil. Of in elk geval stiller dan normaal. De kindjes missen je, de ouders missen je. Voor hen is het heel lastig om thuis te werken met kids. Om een goede band te houden met de kinderen is het geweldig om ze een cadeau te geven. 

Tip 4: Een voorleesboek is een mooi cadeau. Het is voor jou aftrekbaar van de belasting. Als je wilt dat jouw opvangkind het gevoel bij jouw opvang goed houdt geef dan ‘Charlie en een mooie dag bij de gastouder’ cadeau. Een voorleesboek over gastouderopvang waardoor jouw opvangkindje jou nooit zal vergeten. 

Bonustip: signeer het boek met een liefdevolle boodschap. Zo mooi, ook voor later!

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn