fbpx

Voorleestips!

Voorlezen is leuk! Lekker samen een verhaaltje lezen of plaatjes kijken in een prentenboek. Voor kinderen een fijne manier om op te gaan in hun fantasiewereld. Voorlezen is ook nog eens goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Het vergroot de woordenschat en ze ontwikkelen gevoel spelling en tekstbegrip.

Kortom; genoeg redenen om iedere dag voor te lezen aan je kinderen! We hebben een aantal voorleestips op een rijtje gezet om je op weg te helpen.

Een leuk boek kiezen

Er zijn zoveel boeken voor kinderen te krijgen! Welke moet je kiezen? Uiteraard moet het passen bij de leeftijd van je kind. Een spannend verhaal pas beter bij een wat oudere kleuter dan een baby.

Denk ook eens aan een thema van iets dat speelt in het leven van kinderen. Bijvoorbeeld de komst van een broertje of zusje. Of het leren tandenpoetsen of plassen op het potje. Voor bijna alle thema’s zijn er wel boeken te vinden.

En zo is ook het boek Charlie en een mooie dag bij de gastouder over het thema gastouderopvang.

Herhaling en herkenning

Kleine kinderen vinden het geweldig als ze situaties in boeken herkennen. Bij de eerste keer voorlezen is het spannend en nieuw. Bij de volgende keer is er herkenning en gaan ze steeds meer details van het verhaal oppikken.

Een boek kan herkenbaar zijn voor een kind omdat het al heel vaak is voorgelezen of omdat ze situaties herkennen uit hun dagelijks leven. En door iedere keer het net even anders voor te lezen houd je het ook voor je zelf spannend.

Een vast moment

Maak van het voorlezen een ritueel. Doe het bijvoorbeeld altijd voor het slapen gaan of na het eten. Je kunt zelf een goed moment kiezen en doe dat altijd. Voorlezen wordt zo een vertrouwd moment waar ze iedere dag weer naar uit kijken.

Maak het interactief

Betrek de kinderen in het verhaal en haal er zelf ook veel lol uit. Je kunt dat doen door veel vragen te stellen. Dit kunnen gesloten vragen zijn voor de kleine kindjes, vragen over iets dat ze moeten aanwijzen of open vragen om de fantasie te prikkelen.

Een andere manier is stemmetjes gebruiken voor de verschillende personages. Dan komt een verhaal echt tot leven!

Wil je meer tips over Interactief voorlezen? Lees dan ons e-boek over Interactief voorlezen.

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn